GSM: Fax0888 969 242

Адрес: гр. Ямбол, ул. Oпълченска 3

Статии: Мониторен запис на Детски Сърдечни Тонове (ДСТ) , No Stress Test ( NST)
Автор: Д-р Ангелов

?звършва се  с апарат,  наречен детски сърдечен монитор. ?ма две функции. Първата проследява работата на сърцето на плода посредством ултразвуков трансдюсер, който се поставя на корема на цената след намазване с гел.

Апарата дава възможност да се чуе на високоговорител работата на сърцето на бебето. Освен това той измерва честотата на сърдечната дейност на плода всяка секунда и го записва на хартиен носител. Същата честота се вижда в момента и на дисплея на апарата.

Записът трябва да е с продължителност минимум 15 минути. След приключване лекарят разчита основните му параметри, а именно основна сърдечна дейност, вариабилност и реактивност. Метода дава възможност да се установят някои видове страдания на плода, най-вече от страна на пъпната връз- възел, усукване, увиване и т.н. Препоръчва се  мониторния запис на детски сърдечни тонове или т.н. No Stress Test   да се извършва веднъж на 7-10 дни след 35-та гестационна седмица.

Втората функция е установяване силата, честотата и продължителността на маточните контракции. ?зползва се втори трансдюсер - механичен. ?нформацията се внася на същата хартиена лента, където са сърдечните тонове. ?зползва се при наличие на маточни контракции( родова дейност).

върни се назад
Статии: Ехография ( ултразвукова диагностика)
Автор: Д-р Ангелов

Ехографията е неинвазивно широкоизползвано изследване в медицината. ?зползва се специален апарат наречен ултразвук, ехограф или видеозон. Дава възможност за диагностика на много заболявания и физиологични състояния. Една от най-честите му употреби е проследяване развитието на плода по време на бременност. До този момент не е установено вредно  въздействие на ултразвуковия метод върху развитието на плода.

Ранна бременност се диагностицира с помощта на вагинален трансдюсер. Поради факта, че той се въвежда максимално близо до плодния сак, картината е с висока резолюция и дава възможност за оглеждане на обекти с големина от няколко милиметра.

Появата на сърдечни пулсации в плодния сак се вижда при 15-20 дни закъснение на менструацията. С помощта на коремния трансдюсер се наблюдават по-големи обекти, напреднала бременност, установява се пола на плода, положение на плацентата и много други.

В гинекологията се прилагат двата вида ехографии за диагностика на почти  всички заболявания. С вагиналния трансдюсер се извършва прецизно измерване на развитието на яйчниковия фоликул – фоликулометрия.  Ехографът е незаменим помощник в съвременното акушерство и гинекология, но не е в състояние  да замени и измести останалите методи за диагностика като гинекологичния преглед, колпоскопията и др

върни се назад
Статии: Гинекологичен преглед (първичен)
Автор: Д-р Ангелов

   Прегледът започва с анамнеза. Установява се основната цел( диагноза на бременност,  течение от гениталиите, профилактика, климакс, и т.н.). След това лекаря се запознава с миналите основни заболявания, брой бременности, раждания, операции, аборти и т.н. След приключване на разговора   се пристъпва към същинския преглед.

  Той може да започне с оглед на малкия таз посредством ултразвуков апарат( видеозон, ехограф, ултразвук)   в зависимост от основното оплакване. Прегледа се извършва на гинекологичен стол. Пациентката се събличa гола до кръста, сяда на стола и поставя краката си на кракодържателя, които осигуряват т.н гинекологична поза. Започва се с оглед на външните полови органи. След това лекаря поставя във влагалището спекулум. Той може да бъде индивидуален (еднократен) или такъв за многократна употреба. ? в двата случая инструментът е стерилен. Оглежда се влагалищната лигавица, количеството и вида на влагалищното съдържимо, преценява се състоянието на маточната шийка, наличие на раничка, полип на цервикалния канал, възпалителни процеси. В този момент при необходимост се взима цитонамазка.

След това спекулума се изважда и се продължава с бимануална палпация. Лекарят внимателно вкарва във влагалището 1 или 2 пръста от дясната си ръка, а лявата поставя  на корема на пациентката. Опипва се матката. Установяват се нейната форма, големина и стоеж в малкия таз. След това последователно се опипват маточните тръби, яйчниците вляво и дясно. Необходимо е пълно отпускане на таза и коремната стена. По този  начин прегледа преминава бързо с минимално усещане за дискомфорт. Наличието на остра и силна болка е сигнал за болестен процес, възпаление, киста,  извънматочна бременност и др.

След като жената се облече се поставя диагноза , определя се по- нататъшно поведение: медикаментозно лечение, операция, изследвания, вторичен преглед или консултация.

Вторичен преглед

Вторичен преглед е този, който се осъществява до 30  дни след първичния. ?ма за цел да установи резултатите от проведеното лечение, промяна във физиологичното състояние(например поява на сърдечни пулсации в плодния сак) или изписване на нови лекарства.

 Консултация

Консултацията е разговор между лекаря  и пациента за уточняване на дадена диагноза, състояние или лечение.

върни се назад